Dizüstü Bilgisayar Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler





Dizüstü bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz? Laptop almak istiyorum kararsızım. Dizüstü bilgisayar almak ne kadar mantıklı? Fiyatına göre yüksek performanslı dizüstü bilgisayar tavsiyesi? 


Aklınızda bütün soru işaretlerini yıkmak için bu yazımızda elimden geldiğince size dizüstü bilgisayarlar hakkında bilgi vermek istiyorum.

Öncelikle marka önemli. Her laptop firması kendine özgü ürünler piyasaya sürerler. Genelde markaya pek önem verilmeyince verilen para boşa gitme olasılığı yüksek olabilir. Her firma kendine özgü anakart üretir ve bu anakartlar belli bir takım özelliklere sahiptirler. Anakartın destekleyeceği maksimum değerler vardır. Genelde bazı firmalar işlemci, RAM, HDD bağlantısı vb. parçaları bu maksimum değerlerin üzerinde kullanırlar. Bu durum genelde pazarlama taktiği olarak kullanılır çünkü genelde insanlar anakarta pek fazla bakmazlar. Bunu önlemek için üretici firmanın anakart özelliklerini internette bulmanız mümkün. Bu özelliklere bakarak içinde bulunan donanım parçalarını karşılaştırabilirsiniz. 

Donanım parçalarıda anakart kadar önemlidir. İşlemcilerde çekirdekler bulunur. Bu çekirdekler yapılan işi paylaşmaya yardımcı olur böylece daha az yavaşlama ile karşılaşırsınız. Aynı zamanda işlemcinin frekansının yüksek olması size akıcılık sağlar. RAM 'in yüksek olması size arka planda çalıştırdığınız uygulama sayısını arttırır aynı zamanda bazı çizim uygulamalarını kullanırken işinizi kolaylaştırır. Diğer bir önemli donanım parçası GPU yani ekran kartıdır. Ucuz laptoplarda genelde ekran kartı işlemcinin içinde gömülü olur ve bu harici ekran kartından çok daha yavaştır. Verimli bir cihaz almak istiyorsanız harici ekran kartı olmasına önem vermeniz gerekir. Harici ekran kartı genelde hafıza ile karşılaştırılır ancak bu yanlıştır. Çünkü hafıza çoğunlukla oyunlarda iş yapar. Genel olarak bakmanız gereken teknik özelliklerini olacaktır. Ekran kartının üretici firması bu özellikleri internete koyar. 

Ekran boyutu genelde kişiye kalmıştır. Taşıma durumu ve kullanacağı yere göre değişir. Ekran çözünürlüğü yüksek olması kaliteli film izleme ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflara erişmenize yardımcı olur.

Bilgisayarınızı alırken amacınızı bilerek alın böylece hüsrana uğramayın. Örneğin öğrenciler genelde hafif ve ufak bilgisayarları tercih ederler. Hafif ve ufak boyutlarda olmaları onları taşınabilir yapar. 
Dizüstü bilgisayarların genelde fiyat aralığı çok geniştir. Amacınızı net olarak bilmiyorsanız fiyat konusunda zorlanabilirsiniz. Satıcılar genelde donanım özellikleri abartır ve müşteriye ürünleri satmaya çalışırlar. Örneğin çekirdek sayısını abartıp sizi farklı düşünmeye itebilirler. Eğer bilgisayar hakkında bilgi sahibi iseniz bunlara direkt olarak inanmazsınız. 

Dikkat edilmesi gerekenler arasında ucuz olsun diye eski teknolojiye para vermemelidirler. Olmazsa olmazlar olarak;
  • HDMI girişi: Televizyon ve harici monitör kullanmanız için
  • USB 3.0: Size daha hızlı veri aktarımı sağlar.
  • Bluetooth teknolojisi en az 4.0 olsun. Yeni bluetooth ürünlerini cihazınıza bağlamanız için bu sürümün yüksek olması önemli.
  • Wifi hızı yüksek olması sizin yararınıza olacaktır.
  • Fan konumları önemli çünkü iyi bir soğutma olmazsa bilgisayarınız aşırı ısınıp kapanabilir. Uzun süreçte bilgisayarınız çabuk zarar görür.
Genel olarak laptop hakkında akıllarda bulunan soru işaretlerini gidermeye çalıştım. Umarım işinize yarar. 


Batuhan YIKILMAZ


Comments

Popular posts from this blog

Adım Adım Akıllı Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Game of Thrones - Season 8 - Episode 2 - Fudge Wate Give Me Wine

Oyun Konsolu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler