Adım Adım Akıllı Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk yazımda size akıllı telefon alırken bütün bilmeniz gerekenlerde bahsedeceğim. Akıllı telefonlar bildiğiniz üzere 9 yıl önce aktif olarak kullanılmaya başlandı. İlk çıkan akıllı telefondan sonra bir çok farklı marka bu sektöre adım attı. Bu teknoloji çok hızlı ilerleyen bir teknoloji bu yüzden her geçen sene yeni bir telefon çıkıyor ve insanlar acaba gelecek seneyi beklesem mi diye düşünüyorlar. Çünkü her sene çıkan yeni cihazlarda yeni özellikler bulunuyor ve bunlar insanların kafasını karıştırabiliyor. Bu vereceğim bilgiler doğrultusunda aklınızda soru işaretleri kalmadan istediğiniz telefona konuşabileceksiniz. Anlatacaklarım biraz teknik olabilir ama en sadece şekilde size açıklamaya çalışacağım. Artık sizi bekletmeden dikkat etmeniz gerekenleri adım adım anlatmaya başlayayım.




Akıllı cihazlarda tam ekran ve genelde tuşsuz oldukları için kişinin cebinde üzerine oturup kırma veya yere düşürme ekranı çatlatma durumları olabilir. Kimse yüksek meblağ paralar döktüğü akıllı telefonlarının başına böyle bir şey gelmesini istemez. Bu yüzden akıllı telefon geliştiricileri bu durumu ön görüp Corning Gorilla Glass adı altında ekran camı ürettiler. Bu cam genelde kaliteli cihazlar kullanılır ve bu cam kırılmaya ve çizilmeye dayanıklıdır. Bu özelliği ekranınızın hep canlı kalmasını sağlar. Bu camın üstüne genelde koruyucu jelatin kullanırlar. Bu jelatinde ekranınızı uzun süreler korumanıza yardımcı olur.


Akıllı telefonlarınızda en önemli donanımlarından biri ekrandır çünkü bütün işlerinizi oradan gerçekleştiriyorsunuz. Kitap, gazete gibi yazısı bol metinler okuyabiliyorsunuz. Yeri geldiğinde dizi veya film bile izleyebiliyorsunuz. Bunları rahat yapabilmek için ekran kalitenizin iyi olması gerekir. Genelde LCD panel veya AMOLED panel kullanılır. Aralarındaki fark LCD de sıvı kristal denilen bir madde panel içinde kullanılır. Arkadan aydınlatmalıdır. Genelde LCD ekranlar çok ısınır diye bir durum vardır ancak bu telefonlarda pek mümkün değil zaten günümüzde LCD de ısınma problemini çözdüler. AMOLED ekranlar ise tamamen ledlerden oluşuyor Aynı zamanda aydınlatmada ledler ile yapıldığı için çok parlak bir görüntü ile karşılaşırsınız. Genelde çok canlı görüntü vermeleri ile ünlüdürler. Aralarındaki farkı kısaca açıklamak gerekirse AMOLED ekranlarda siyah bir görüntü açtığınız zaman aydınlatmayı sağlayan ledler siyah kısımda çalışmazlar buda daha canlı siyahlık ve güç tasarrufu sağlar. LCD lerde ise bu siyahlık yine aydınlatma ile ışığın kırılması mantığıyla gerçekleştirilir. Bu yüzden siyahlık AMOLED ekranlara göre o kadar da canlı değildir. Ancak ikiside günümüzde akıllı telefonlarda kullanılır. Tabi AMOLED ekranlar enerji tasarrufu ve görüntü canlılığı ile bir adım öndelerdir.


Ekran özelliklerinde bakmanız gerekenler piksel sayısı ve ekran çözünürlüğüdür. Piksel sayısı ve ekran çözünürlüğü yüksek cihazlarda karşılaşacağınız görüntü çok daha güzel olacaktır. Aynı zamanda piksel yoğunluğu ( bu yoğunluk 1 inç^2 başına düşen yoğunluktur ) ne kadar fazla olursa okuduğunuz metinler o kadar netleşir. Ekran çözünürlüğünün yüksek olması da izleyeceğiniz videoları kaliteli yapar yani yüksek çözünürlük kameralar ile video çektiğiniz zaman bunu destekleyen bir ekran olması o fotoğrafı veya videoyu aynı netlikte görmenizi sağlar.


Ekran kadar kasanızında güzel ve sağlam olması sizi hoşnut eder. İlk zamanları akıllı telefonlarda plastik kasa kullanılırdı ve bu durum onları daha kırılgan ve kalitesiz gösterirdi. Günümüzde ucuz cihazlar hariç çoğu cihazlarda alüminyum kasa kullanılır çünkü hem hafif hemde dayanıklıdır. Alüminyum kasa olması aynı zamanda cihazınızın soğumasına yardımcı olur. Çünkü ısınan elektronik cihazların ömrü çok uzun olmaz. Aynı zamanda alüminyum kasalarda genelde tasarım çok daha hoştur. Günümüzde çoğu cihazda aynı zamanda toza ve suya karşı dayanıklılık vardır. Bu dayanıklılık ip67, ip68 gibi değerler bulunur. Bu değerlerin anlamını paylaştığım tabloda bulabilirsiniz. 


Şimdi gelelim iç donanıma. Akıllı telefonlarda bilgisayarlarda olduğu gibi işlemci ve RAM (geçici hafıza) ve depolama birimi bulunmaktadır. Cihazınızda RAM 'in yüksek olması arka planda bir çok uygulama çalıştırmasına yardımcı olur. RAM düşük olduğu zaman örneğin internette bir ürünün fiyat listesine girdiniz ve hesap yapmanız lazım. Uygulamayı kapatıp hesap makinasını kullandınız ve internet uygulamasına geri döndünüz. Uygulamayı açtığınızda uygulamanız yeterli RAM olmadığı için yeniden başlatılacak ve bu durum sizin sinirinizi bozacaktır. İşlemcinin hızlı olması sizin akıllı telefonunuz da akıcı bir şekilde dolaşmanıza yardımcı olur. 
Bu işlemcileri genelde ayırt etmek için spesifik özelliklerini üreticinin internet sitesinde bulabilirsiniz. Ön planda olan özellik işlemcinin boyutudur ve boyutu nanometre cinsindendir. İşlemcinin nanometresi ne kadar düşükse daha az güç şeker bu durum enerji tasarrufu yapmanızı sağlar ayrıca daha verimli çalışmasını sağlar. 
Akıllı telefonunuzu aldıktan sonra en çok karşılaşan problem hafızadır. Bazı cihazlar harici hafıza kartı desteklese de bu harici hafıza kartını uygulama yüklemede kullanamayacağınız için size problem çıkaraktır. Bu yüzden en az 32 GB bir cihaz işinizi görecektir. 32 GB olması direk size 32 GB hafıza sağlaması demek olmuyor. İşletim sistemleri (Android,IOS,windows vb.) bu hafızanın bir kısmını alacağı için size ortalama 27-28 GB hafıza kalıyor. 
İşletim sistemi olarak seçim genelde kişiden kişiye değişir. IOS işletim sisteminde genelde yapacaklarınız kısıtlı olup çoğu uygulama bir miktar ücret karşılığı alınır. Genelde basit olduğu için yaşlı insanlar IOS bulunan cihazları alırlar. Android genelde akıllı telefonunda dilediği gibi gezmek isteyenler için biçilmiş kaftandır. Android de uygulama sayısı IOS'a göre azdır ancak ücretsiz uygulama çok daha fazladır. Windows işletim sistemi  genelde markette ki uygulama yetersizliğinden dolayı çok fazla tercih edilmez ancak ilerleyen zamanlarda bu işletim sistemininde ilerleyeceğinden eminim.



Akıllı telefonlarda bulunan kameralar genelde çok güzel görüntüler elde etmenize yardımcı olur. Kamera kalitesi cihazdan cihaza değişir ve bunu cihazın spesifik özelliklerine baktığınızda görebilirsiniz. Diyafram genişliği düşük olanlar cihazlarda kamera kalitesi çok daha iyidir. Megapikseli yüksel cihazlarda canlı bir cismin fotoğrafını çektiğinizde yakaladığınız görüntü çok daha düzgündür. Megapiksel yüksek olması hızlı görüntüyü daha iyi yakalamanızı sağlar. 
Benim önerim kameranın en düşük 8 megapiksel olmasıdır. Ön kamerada günümüzde çoğu cihaza yerleştirilmeye başlandı. Ön kameranında en az 2 megapiksel olması sizin işinize gelir ve güzel öz çekim yapmanızı sağlar.


Genel olarak size cihaz alırken dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsettim. Gerisi size kalmış çünkü bu özellikler kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bu anlattıklarımı kullanarak alacağınız akıllı telefonda fiyat performans oranını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.


Batuhan YIKILMAZ





Comments

Popular posts from this blog

Oyun Konsolu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Game of Thrones - Season 8 - Episode 2 - Fudge Wate Give Me Wine

Teknoloji Rehberimize Başlıyoruz.