Performans Bilgisayarı Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Bilgisayar toplarken yapılması gereken ilk şey; Bilgisayarın hizmet amacını belirlemek.
Örneğin; Toplayacağınız bilgisayarı oyun oynamak için mi, internet’te takılmak için mi kullanacaksınız? Bu soruyu cevaplamanız sizin için efektif sonuç doğuracaktır.
Öncelikle internet'te gezmelik bir masaüstü bilgisayar istiyorsanız yapmanız gereken çok pahalı olmayan ucuz donanım parçaları ile toplayabilirsiniz. Aradığınız şey performans bilgisayarı ise dizmek bu kadar kolay olmayacaktır.
Performans bilgisayarlarında en pahalı parça ekran kartıdır. Bu yüzden hızlı bir oyun bilgisayarı toplamadan önce yüksek bir miktar parayı gözden çıkarmanız gerekmektedir. 

İlk olarak size anakarttan bahsetmek istiyorum. Anakart özellikleriniz ne kadar yüksek olursa üzerine ekleyeceğiniz parçalarıda o kadar iyi ekleyebilirsiniz. Bu  yüzden anakart özelliklerine kesinlikle dikkat edilmeli ve desteklediği özellikler dikkatli araştırılmalıdır. Bunlara ek olarak anakartınızda yeni girişler yani HDMI, usb 3.0 vb. gibi yeni teknoloji bulunmasına özen gösterirseniz uzun ömürlü bir bilgisayar sahibi olabilirsiniz.

İşlemci ikinci arayacağınız şey olmalıdır. Anakartınızın özellikerine baktıktan sonra ona göre işemcinizi seçmelisiniz. Genellikle performans bilgisayarlarında i7 işlemciler kullanılmaktadır. Frekansı ne kadar hızlı olursa o kadar hızlı akış yakalarsınız. Bunun dışında seçeceğiniz işlemci yeni nesil olmasına dikkat ediniz. Yeni nesil işlemcileri başında bulunan sayıdan anlayabilirsiniz. Örneğin; Intel i7 7700 ( bu yedinci nesil işlemcidir).

Ekran kartı genellik performans bilgisayarlarının en önemli parçasıdır. Ekran kartı ne kadar iyi olursa kullanacağınız program o kadar akıcı olur. Genellikle ekran kartının çok iyi olması size akıcı bir oyun oynamanızda yardımcı olur. Ekran kartının neslide önemlidir. Örneğin Nvidia GTX 980 ekran kartı 9. nesil ekran kartıdır ve serisinin en iyi ekran kartlarından biridir. Ekran kartlarının özelliklerini üretici firmaların sitesinde bulmak mümkün. Ekran kartı modelleri iki çeşittir. Intel ve AMD olmak üzere iki üretici firma üretir. Genellikle piyasada Nvidia ürünleri bulunmaktadır. Ekran kartınızın DX 12 destekli ve GDDR5 olmasında fayda var.

RAM ne kadar yüksek olursa arka planda çalıştıracağınız uygulama sayısı artık ve aynı zamanda oynayacağınız oyunu yüksek ayarlarda oynamanıza yardımcı olur. RAM takarken genelde paralel olmasına önem verilmelidir. Yani slotlarda bulunan RAM ler 8+8 veya 16+16 olmalıdır. RAM lerde aynı zamanda hız mevcuttur. Hafızasını ne kadar yüksek alırsanız alın hızı yüksek değilse pek işinize yaramaz. Anakartınıza baktığınızda desteklediği RAM hızına uygun bir RAM alınabilir. Genellike 2400 MHz frekansında RAM kullanılır çünkü fiyat performans oranını çok iyi karşılar.

Harddisk seçiminizde SSD ve HDD kombinasyonu yapmanız size hem vereceğiniz paradan kısar hemde işinizi kat kat görür. SSD katı hal sürücüsü diye geçer ve HDD'ye nazaran okuma ve yazma hızı çok yüksektir. Ancak bu SSD'ler pahalı olduğu için kapasitesi az alınıp içine işletim sistemi yüklenir. Böylece işletim sistemi çok hızlı çalışır. Geri kalan uygulamalar ve oyunlar HDD'ye yüklenir. HDD hafızası bu yüzden çok olmalıdır. HDD çok pahalı olmadığı için 2 TB işinizi görecektir.

Kasanızda her şey hazır ancak bunlara yeterince enerji veremezseniz bu kadar çabanız boşa gider. Bu yüzden 700 W veya üstü bir güç kaynağı almanız sizin için yeterli olacaktır.

Kasa tipi tamamen size kalmış birşey. Benim size verebileceğim soğutma sistemi hakkında olabilir. İki çeşit soğutma sistemi vardır bunlar; su soğutmalı ve fan soğutmalıdır. Su soğutmalı kasa sistemi çok verimlidir ancak çok maliyetli olabilir. Genellikle kasanın çoğu yerine fan delikleri açılıp buralara güçlü fanlar konur. Hava sirkülasyonu yeterli olduğu sürece fan soğutmalı kasalarda işinizi görecektir. 
Kasanız dışında size monitör, klavye ve mouse gerekecektir. Monitör alırken MS'ine dikkat etmenizi öneririm. Bu tepki süresidir ve ne kadar az olursa o kadar iyi olur. Oyunlarda size avantaj sağlar. Aynı zamanda boyutunun büyük olmasıda işinize yarar. Klavye ve mouse tamamen zevk meselesidir. Genelde performans bilgisayarlarında RGB aydınlatmalı klavye ve mouse kullanılır. Klavye mekanik olmasına özen gösterirseniz iyi olur çünkü mekanik klavyeler normal klavyelere göre daha hassastır.

Benim size performans bilgisayarı hakkında verebileceğim bilgiler bu kadar. Umarım bu bilgiler doğrultusunda çok güzel ve hızlı bir performans bilgisayarı ortaya çıkarırsınız.
Batuhan YIKILMAZ

Comments

Popular posts from this blog

Adım Adım Akıllı Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Game of Thrones - Season 8 - Episode 2 - Fudge Wate Give Me Wine

Oyun Konsolu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler